Futószőnyegek, nem csak az előszobába

Ha egy szobából valamiért hiányzik a szőnyeg, az nem csak ridegebbnek és hidegebbnek tűnik, de ténylegesen is az, mivel a szőnyegek hőszigetelő hatása sem elhanyagolható.

Emellett mérséklik a levegő portartalmát, ráadásul a nagyobb szőnyegek a szoba zajszintjét is csökkentik; ennek oka, hogy a plafon, a padló és a falak közötti rezgéseket is hatékonyan elnyelik.  Azt is mindenképpen meg kell említeni, hogy a szőnyegek biztonságosabbá is teszik otthonodat; a padló, vagy a csempe – különösen a fürdőszobában – nagyon könnyen válhat csúszóssá, és ezzel balesetveszélyessé, viszont egy szőnyegen garantáltan nem csúszol el. Egy jól kiválasztott szőnyeg bármelyik helyiséget fel lehet dobni, azonban a futószőnyeg kiválasztására gyakran nem fordítanak gondot.

Ennek legfőbb oka, hogy futószőnyeg nem a nappaliba vagy a hálószobába kerül. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy aki otthonunkba érkezik, jó eséllyel a bejárat előtti, vagy előszobában lévő futószőnyeggel találkozik elsőként. Emiatt a kedvező első benyomáshoz jelentősen hozzá tud járulni egy stílusában otthonunkhoz illő futószőnyeg. Ilyet garantáltan találhatsz a Szőnyeg Katalógus webáruházában, ahol számtalan különböző stílusú, színű és mintájú darabot találsz, csupán a magas minőség és az alacsony vételár a közös bennük.

Egy futószőnyeget egyáltalán nem „kötelező” előszobában letenned; remekül mutathat hosszabb folyosókon, a tornácon vagy a konyhában.

Sokan kizárólag amiatt választanak sötétebb színű szőnyegeket, mert tartanak a koszolódástól, azonban a kosz a sötétebb darabokon sem kevésbé látványos. Ezzel szemben az apró-mintás futószőnyegeket tényleg ritkábban kell takarítani. A világos szőnyegek ideálisak a sötétebb, kevés természetes fényt kapó folyosókra, előszobákba.

A futószőnyeg kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell venni. Fontos, hogy strapabíró és könnyen tisztítható legyen, elvégre a bejáratnál vagy a konyhában igen erős igénybevételnek ki van téve. A mérete sem lényegtelen; minél nagyobb felületét fedi el a padlónak, annál jobb. Így nem csak előnyösebben mutat, de nagyobb felületet is tesz csúszásmentessé. A futószőnyeg széle ideális esetben tizenöt-huszonöt centiméterre van a faltól, de az ajtóig akár teljesen el is érhet. Abban az esetben, ha az ajtó befelé nyílik, a szőnyeg vastagsága is fontos szempont. A futószőnyeg leendő helyét érdemes pontosan lemérni, mivel nagyon nehéz szemmértékkel eldönteni, hogy pontosan mekkora is kell, és kellemetlen tud lenni, ha a szőnyeg például szélesebb a folyosónál.

Bármilyen csinos is egy futószőnyeg a konyhában vagy az előszobában, a nappali közepére azért nem tenné az ember. Oda sokkal inkább illik például egy shaggy szőnyeg. Bár nem olyan strapabíró és könnyen tisztítható, mint egy futószőnyeg, stílusa kárpótol érte, ráadásul a hetvenes évek után ismét reneszánszukat élik.

A Szőnyeg Katalógus webáruházban természetesen számtalan egyéb szőnyegfajtát is kínálunk, tehát biztosan megtalálod az ízlésedhez és otthonod stílusához leginkább illő szőnyegeket.